Fondkommentar juni - Tvära kast i juni, men fortsatt uppåt

Den svenska börsen började månaden starkt och bara efter första veckan var OMX upp ungefär 6 procent. Sen gick det åt andra hållet och börsen visade minus 1 procent på månaden, det vände dock igen och juni slutade omkring 2 procent upp. Vi kan konstatera att det fortsatt är volatilt, även om det lugnat sig från när det var som värst. Börsen kan ibland uppfattas som uppdelad i två läger, på ena sidan har vi förhoppningarna om en snabb återhämtning när ekonomierna nu börjat öppnas upp, på andra sidan rädslan om ytterligare smittspridning, en andravåg som det talas om. Det är svårt att säga vart vi är på väg, men klart är att många länder skulle få det oerhört tufft om man blev tvungna att återigen stänga ner och be folk stanna hemma.  
 
Den amerikanska börsen S&P 500 har gått i samma spår som den svenska under juni, S&P 500 var likt OMX upp kraftigt i början av månaden, följt av ett snabbt ras och sedan återhämtning. Även här stannade månadens utveckling på cirka 2 procent. Glädjande är att arbetslöshetssiffrorna fortsätter att sjunka, under maj adderades 2,7 miljoner nya jobb, och under juni hela 4,8 miljoner jobb, den största ökningen under en månad någonsin. Trots detta så ligger arbetslösheten dock kvar på cirka 13 procent.
 
Gällande smittspridningen av Covid-19 i USA så ser det nu ut öka i många delstater, framförallt i Kalifornien, Texas och Florida. Förhoppningarna är att åtgärderna inte ska behöva vara att återigen stänga ner, utan att istället vidta andra restriktioner för att hålla smittspridningen i styr. Tyvärr skulle det inte vara överraskande om man faktiskt väljer att stänga ner de samhällen där spridningen blir okontrollerad, vilket skulle leda till fler arbetslösa, företag i konkurs och så vidare.  
 
Priset på guld har succesivt stigit sedan mitten på 2018, och den stundande krisen har gett ytterligare fart. Priset är snart uppe på 1800 dollar per uns, en nivå vi inte sett sedan eurokrisen 2012. Detta kan tolkas som ett tecken på att många inte riktigt tror på den börsuppgång som skett sedan kraschen, då guld ofta kan ses som en tillflyktsort om man är orolig för börsen. Vissa analytiker spår att priset kan nå upp till 2000 dollar per uns inom ett år.
 
Sammanfattningsvis så står vi fast vid våra tidigare uttalanden när det kommer till risktagande och sparhorisont. Ha en tydlig plan och följ den, det är viktigt att fortsatt tänka på det långa loppet, och inte haka på korta och snabba trender, vare sig om det är att köpa in sig i fonder som rusar i värde, eller paniksälja för att ens investeringar skulle minska i värde under några dagar.

Fondmarknaden.se

Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.