Logga in   |  Bli kund
VIKTIGT MEDDELANDE

Vi har för närvarande problem med inkommande och utgående epost.
Vi arbetar på problemet och hoppas det är löst inom kort.
 
 

Banner_anm5.gif

Fondnyheter

 • Nordic Cross Small Cap Edge ökade 2,22 procent i januari - köpt Arise  

  Nordic Cross Small Cap Edge ökade 2,22 procent i januari - köpt Arise

  Fonden Nordic Cross Small Cap Edge steg 2,22 procent i januari. Det framgår av en månadsrapport.

  Fonden har under månaden sålt hela innehavet i Bygghemma efter en stor
  kursuppgång. Man har också minskat i Bredband 2, Hanza Holding och BTS, efter en stark kursuppgång.

  Vindkraftsbolaget Arise är ett nytt innehav för fonden. Det ska komplettera Slitevind, som sedan tidigare är ett innehav.

  Största bidragsgivare under januari var Intervacc, Hanza Holding, Tagmaster, Bonesupport och Cellink.

  Sämst gick det för Sportamore och Frisq Holding. Det sistnämnda bolaget annonserade en företrädesemission för att stärka balansräkningen inför att ingå strategiska vårdavtal med framförallt landsting. Ossdsign och Avensia var andra bolag som bidrog negativt.

  Fonden hade per månadsskiftet en nettoexponering på ca 45 procent.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Pareto Global B ökade 0,5 procent i januari - Microsofts rapport slog som brukligt förväntningarna  

  Pareto Global B ökade 0,5 procent i januari - Microsofts rapport slog som brukligt förväntningarna

  Fonden Pareto Global B steg 0,5 procent i januari, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 2,3 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Största innehav per månadsskiftet var Microsoft, Prudential och Schneider Electric med vikterna 7,5, 6,3 respektive 5,2 procent.

  De starkaste bidragen kom från mjukvaruföretaget Microsoft, konsultföretaget ÅF Pöyr och det amerikanska husbyggarföretaget Lennar. I motsatt ände var bankerna Wells Fargo och Discover Financial Services samt powersport-tillverkaren Polaris. Man ökade i Discover efter dess nedgång.

  Förvaltarna Andreas Sørbye, Ole Jørgen Grøneng Nilsen och Johnar Håland kommenterar innehavet Microsofts rapport.

  "Under de senaste fem åren har Microsoft slagit marknadens förväntningar i 19 av 20 kvartal. Många anser att det är osannolikt att stora företag, nära följda av många analytiker, kommer att kunna göra detta över tid. Lyckligtvis var det fjärde kvartalet inget undantag. Företaget visade starka framsteg i alla segment. Intäkterna ökade med 14 procent till 37 miljarder dollar. Cloud-baserade tjänster står nu för en tredjedel av intäkterna och är den viktigaste tillväxtdrivkraften med sin 39 procent årliga tillväxt detta kvartal."  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Sensor Sverige Select ökade 1,9 procent i januari - köpt Elekta  

  Sensor Sverige Select ökade 1,9 procent i januari - köpt Elekta

  Fonden Sensor Sverige Select steg 1,9 procent i januari, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 0,5 procent. Det framgår av en månadsrapport.

  Indexets aktievikt var per sista januari 50 procent, fondens 66.

  Kurserna föll tillbaka mot slutet av månaden men det blev ändå ett plus på sista raden.
  De innehav som bidrog mest positivt till fonden under månaden var Swedish Match, Nyfosa och Evolution Gaming. De aktier som främst bidrog negativt var Sandvik, Intrum Justitia och Ericsson.
  Volvo, som är ett av fondens större innehav, rapporterade ett resultat som klart översteg förväntningarna. Fondens andra stora innehav inom verkstadssektorn Sandvik rapporterade även de ett resultat som förvaltarna var nöjda med och man tror att bolagets transformering på sikt kommer leda till mindre konjunkturkänslighet och högre marginaler än historiskt sett.

  Fonden har ökat sin exponering under månaden.
  Fonden har under månaden köpt Elekta samt ökat i Sandvik, Volvo, Intrum, Swedish Match, Essity och AstraZeneca. Fonden har sålt Fabege och Castellum.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Jonathan Schönbäck förvaltar nystartade Odin Small Cap  

  Jonathan Schönbäck förvaltar nystartade Odin Small Cap

  Odin Small Cap C SEK lanserades 28 januari 2020 och förvaltas av Jonathan Schönbäck, som sedan i somras har arbetat med framtagandet av fonden.

  Förvaltaren har tidigare erfarenhet från Selektivkonceptet i Handelsbanken.

  Fonden är registrerad i Sverige och förvaltas från Sverige.

  "Sverige och resten av Norden är perfekt för små företag med internationella ambitioner. Korruptionen är låg, levnadsstandarden hög, ägarstrukturen tydlig och det finns en kultur för att satsa på investeringar utomlands," heter det från fondbolaget.

  Enligt Odin fonder har nordiska småbolag har levererat cirka 600 procent högre avkastning än nordiska storbolag och cirka 750 procent bättre än globala under de senaste tjugo åren.  Taggar:
  #mutualfunds  

 • Iggo på AXA fonder spår Sanders-seger leda till Trump-vinst  

  Iggo på AXA fonder spår Sanders-seger leda till Trump-vinst

  AXA fonders Chris Iggo skriver i sin månatliga insight att naturfenomen som väder och sjukdomsepidemier är svåra att förutse och ana vad konsekvenserna kan bli.

  Enligt Iggo blir det nu spännande att se hur viruset kommer ha inverkan på bolag, familjer och sjukvården. Det anses vara svårt att se vart det landar.

  Sanders spås ha hög sannolikhet att bli den demokratiske kandidaten och då sägs de amerikanska väljarna välja bort den socialistiska banan, mot bakgrund av Trumps tid med ett gott ekonomiskt läge. Däremot spås Bloomberg kunna bli en mer utmanande kandidat mot Trump i och med Bloombergs mer center-position.  Taggar:

 • Nomineringar släppta till Morningstar Fund Awards 2020 den 9 mars  

  Nomineringar släppta till Morningstar Fund Awards 2020 den 9 mars

  Morningstar Fund Awards 2020 går av stapeln på kvällen den 9 mars.

  Fondratingfirman Morningstar delar ut sex priser till fonder inom olika kategorier och tre till fondbolag inom olika kategorier.

  Morningstar har granskat de historiska prestationerna under de senaste fem kalenderåren med tonvikt på 2019, samt justerat för skillnader i risktagande så att jämn värdeutveckling premieras, för att hitta de fonder som har presterat bäst.

  "Dessutom gör vi en summering av fondföretagens resultat i genomsnitt bland alla deras fonder som säljs i Sverige. Detta är underlag för utdelningen av de tre stora prispokalerna: bästa fondföretag aktiefonder, bästa fondföretag räntefonder och bästa fondföretag totalt," skiver Morningstar.

  Tre är nominerade per kategori.

  Fonder

  Best Global Equity Fund: Odin Global, SPP Aktiefond Stabil, Swedbank Robur Global High Dividend.

  Best Nordic Equity Fund: DNB Grönt Norden, Simplicity Norden, Skandia Idéer för Livet.

  Best SEK Allocation Fund: Carnegie Strategi, IKC Sverige Flexibel, Sensor Sverige Select.

  Best SEK Corporate Bond Fund: Cicero Nordic Corp Bond, IKC Avkastning, Spiltan Högräntefond.

  Best Sweden Equity Fund: Enter Sverige Pro, SEB Hållbarhet Sverige, Spiltan Stabil.

  Best Sweden Small/Mid-Cap Equity Fund: Länsförsäkringar Småbolag Sverige, Nordea Småbolag Sverige, SEB Sverige Småbolag C/R.

  Fondbolag

  Best Fund House, Equity: Vanguard, Wells Fargo, Vontobel

  Best Fund House, Fixed Income: Catella, Simplicity, SPP

  Best Fund House, Multi-Asset: Alliance Bernstein, Evli, SPP


  [Tabell 1]  [Tabell 2]  Referenser:
  Källa 1   Källa 2  


  Taggar:
  #mutualfunds  


Våra fondnyheter

 • Branschfonder - ett alternativ för dig som tror på en viss del av ekonomin  

  Branschfonder - ett alternativ för dig som tror på en viss del av ekonomin

  Valet mellan fonder kan göras på flera olika sätt, men även inom de stora kategorierna (Aktiefonder, Räntefonder och Hedgefonder) finns underkategorier som kan vara av intresse för dig som sparare. Därför har Fondbolag och kapitalförvaltare skapat nischade fonder baserade på branscher.

  Inom kategorin aktiefonder är det vanligt att fonder delas in efter geografiska regioner eller storlek på bolagen i fonden, men här finns även alternativet att låta sina pengar vara placerade i så kallade branschfonder. Här placerar förvaltaren i bolag inom en viss bransch, oftast inom olika delar av andra kategorier så som både stora och små bolag samt bolag med blandad geografisk hemvist.

  Bland branschfonder är populära kategorier bland annat bioteknik, fastigheter, IT, läkemedel och råvaror.

  Om man delar in fonderna på Fondmarknaden.se efter kategorier, där branschfonder är en, återfinns branschfonder i topp, endast slaget av etikfonder och Nordamerikafonder. Branschfonder har per 10 februari hittills i år avkastat 4,3 procent.

  Idén med konceptet är att ett Fondbolag eller en Kapitalförvaltare är experter inom respektive bransch. Det finns flera potentiella sätt där nischade fonder av typen branschfonder har chansen att dra nytta av sin profil.

  Exempel på det är läkemedelsbolag eller bioteknik där man har kommittéer eller utskott som består av läkare eller forskare, som är insatta i branschen. Här skiljer sig branschfonderna till skillnad från till exempel marknadsfonder som riktar in sig på vissa regioner. Det finns även fonder som har en stark koppling till konjunkturen, såsom råvarufonder. Andra branschfonder har en defensiv karaktär, exempelvis finans, fastigheter eller ädelmetaller.

  Bland de som presterat bäst av branschfonderna hos Fondmarknaden.se hittills i år hittar man teknikfonder, där flera av fonderna bara under årets första veckor stigit med över 10 procent.


  Möjligheter
  + Ofta är fonderna sammansatta av team som kan branschen extra bra
  + Du kan välja specifika områden som du annars bara får en liten del av i aktiefond
  + Du kan själv välja din risknivå

  Hot

  - Kan ha hög risk
  - Kräver ofta att det är en aktivt förvaltad fond och således en högre avgift


  Artikeln producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.  


   

 • Fastighets-, teknik- och indexfonder populärast hos Fondmarknaden i januari  

  Fastighets-, teknik- och indexfonder populärast hos Fondmarknaden i januari

  Året har bara börjat och än så länge har det inte varit brist på nyheter – Genomförd Brexit, Coronavirus och primärval i USA har bland annat varit i ropet. Vi har tittat närmare på hur fondandelsägarna agerat under starten på året.

  I köptoppen återfinns fastighetsfonder i form av bland annat Länsförsäkringars Fastighetsfond. Dessutom var indexfonder och teknikfonder populära under månaden.

  Fastigheter har gått mycket starkt på börsen i spåren av de uthålligt låga räntorna. Riksbanken har varit tydliga med att räntan inte kommer att sticka iväg i det korta perspektivet, vilket gynnar fastighetsbolagen.

  Japanfonder hamnar däremot högt på säljlistan tillsammans med bland annat småbolagsfonder.

  Som helhet kan man dock notera att det köpts mer fonder än det sålts hittills under 2020.

   

  Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.  


   

 • Hur påverkar Coronaviruset din ekonomi?  

  Hur påverkar Coronaviruset din ekonomi?

  Coronaviruset har gjort att inledningen av året fått en skakig start med ökad osäkerhet med reella konsekvenser som att hela miljonstäder stängts ner och i övrigt stor oro från människor att faktiskt drabbas av det fruktade viruset. Viruset kommer sannolikt att påverka marknaderna världen över ett bra tag framöver. Kreditvärderingsjätten Standard & Poors, som är specialister på att framförallt beräkna risker, har exempelvis redan justerat ned sina förväntningar på den ekonomiska tillväxten i Kina i år.

  Ett stort antal globala bolag har stängt ned sina fabriker eller satt verksamhet på paus i Kina.

  I SVTs Agenda uttalar sig två namnkunniga läkarprofessorer om virusets signifikans och lugnar tittarna samtidigt som man starkt avråder från onödigt resande till regioner där viruset är vidare spritt så som Kina och semesterpopulära Thailand.

  Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, och Johan Giesecke, professor i epidemiologi och forskningschef på europeiska smittskyddsmyndigheten, menar att smittspridningens kulmen troligen inte kommer nås inom några veckor, utan snarare om ett par månader.

  Båda förväntar sig att viruset kommer försätta spridas världen över och att fler fall kommer uppdagas i Sverige.

  "I och med att det är ett luftvägsvirus som ändå sprids relativt sätt lätt så kommer det att spridas över världen", säger Olsen i tv-programmet.

  Viruset anses vara aktuellt en längre tid och ett vaccin är enligt professorerna inte att vänta inom en snar framtid.

  Frédéric Cho, vice ordförande för Sweden China Trade Council och Kina-expert, kommenterar viruset utifrån ett ekonomiskt perspektiv där han lyfter fram att ingen ännu vet vad virusets följder kommer sluta, denna oro skapar osäkerhet som märkts på börserna världen över.

  Cho varnar för att den psykologiska delen med stora svängningar på börserna, vilket är det som händer nu, bara är en del. Därefter kommer de realekonomiska effekterna.

  "Nästa vecka kommer inte folk gå tillbaka till arbetet. Det kommer skjutas på i veckor eller kanske till och med till mars. Då blir det produktionsstopp, vilket får direkta konsekvenser för flera bolag och regioner"

  Numera är Kina världens andra största ekonomi och effekter där får större inverkan på världsekonomin, menar Cho.

  "För 17 år sedan, under Saars, då drabbades Kina hårt, men då vara Kina bara världens sjätte största ekonomi: aningen större än Italien, men mindre än Frankrike. Nu är det världens nästa största ekonomi och världens största handelsnation."

  Redan nu har flera stora aktörer tillfälligt delvis stängt sin verksamhet, med svenska exempel som IKEA och H&M. Utbrotten kom dessutom under den konsumtionsintensiva högtiden Kinesiskt nyår där det förra året omsattes cirka 150 miljarder dollar. Dessutom är kineser viktiga för turistnäringen runtom i världen. Cirka 150 miljoner kineser beräknas turista utomlands årligen, av vilka många nu inte åker ifrån Kina. Dock tror Cho att det negativa kan tas igen när det värsta är över, i alla fall delvis. Den uppfattningen delar även exempelvis Standard & Poors.

  "Med detta sagt så kan ju saker och ting vändas till det positiva. Vi kommer få euforisk skjuts om och när man har hittar en lösning på det här problemet. Låt oss hoppas att det går fort", avslutar Cho.

  Vi har lyssnat på ett stort antal företagsledare under den pågående rapportsäsongen och samtliga uppger att det är för tidigt att dra några ekonomiska slutsatser av virusutbrottet.

  Råvarufonderna sticker ut i jämförelse med andra typer av fonder, och marknaden i övrigt. Oroligheterna kring Coronaviruset har gjort att råvarupriserna världen över har tappat rejält. Oljan handlas nedåt och är under den senaste månaden ner omkring 15 procent.


  Artikeln producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.  


   

 • Ingen kollaps, trots oro för Coronaspridning  

  Ingen kollaps, trots oro för Coronaspridning

  De senaste veckorna har Coronaviruset dominerat nyhetsrapporteringen världen över. Virusets tillväxttakt har ännu inte avstannat och osäkerheten kring var utvecklingen kommer att landa kvarstår. Världshälsoorganisationen, WHO, förklarade på torsdagskvällen den 6 februari att viruset utgör ett internationellt hälsonödläge. Det innebär risk för internationell spridning och behov av samordnade åtgärder.

  I Sverige såg vi under januari en svag uppgång på 0,6 procent, vilket skiljer sig jämfört med de europeiska börserna i Frankfurt och London, där kurserna backade med 2,0 respektive 3,4 procent. I USA lämnade däremot den mer teknikinriktade börsen, Nasdaq, ett positivt januari efter sig genom att landa på upp 2,0 procent.


  USA

  ISM, tillverkningsindex i USA, kom för första gången sedan augusti 2019 in över 50-nivån. Avläsningen låg på 50,9 och var således marginellt över 50, men signalerar att en trendvändning kan ha skett. Ett index över 50 indikerar expansion.

  Den viktiga månadsrapporten för sysselsättningen i USA i januari släpptes på fredagseftermiddagen. Det skapades 225 000 arbeten utanför jordbrukssektorn i januari, vilket var mer än de förväntade 165 000 arbeten. Arbetslösheten steg samtidigt till 3,6 procent från 3,5 procent, väntat var 3,5. Timlönerna ökade något mer än väntat med 3,1 procent i årstakt.

  På statistikfronten kom siffror i början på februari som visade att Chicagos inköpschefsindex minskade mer än väntat i januari. Inköpsindexet sjönk under årets första månad till 42,9. Marknaden hade väntat en ökning till 48,9 från december månadssiffra på 48,2.

  USAs BNP ökade med 2,1 procent i fjärde kvartalet, räknat på årsbasis, vilket var något högre än vad ekonomerna på Wall Street förväntat sig.

  Månadens aktie får man nog säga var Tesla. Serieentreprenören Elons Musks elbilsuppstickare har under början av året varit i strålkastarljuset efter att aktien under förra veckan rusade upp till över 950 dollar. Kursen backade efter toppen tillbaka något. Aktien har i princip fördubblats sedan årsskiftet. Varför uppgången skett är det ingen som säkert vet, men det finns olika spekulationer. Det har spekulerats att delar av uppgången är blankare som har stängt sina positioner, men frågan är om det är förklaring nog till dessa stora uppåtrörelser med en såpass stor handelsvolym. En annan av spekulationerna är att stora fondaktörer gått in i bolaget, men detta får vi reda på först i april när de amerikanska fonderna innehavsredovisar. Analytikerna på Wall Street är nu i snitt skeptiska till aktien, de anser att den är för högt värderad.


  Europa

  I Europa har fokus varit riktat mot dels den tyska ekonomin men även åt Brexit. Storbritannien går slutligen ut ur EU. Det var ett mycket stämningsfyllt adjö i EU-parlamentet.

  Finansmarknaden har i övrigt riktat blickarna mot regionens största ekonomi, Tyskland. Landets viktiga industrisektor utgör en bra konjunkturindikator.

  Det kroniska överskottet i den tyska handeln fortsatte och var i linje med förväntningarna. Detaljhandeln pekade också uppåt under månaden även om ökningstakten var lägre än förväntat. Bytesbalansöverskottet för den tyska ekonomin var det största i sitt slag i världen under 2019, visade en sammanräkning som IFO låtit göra. Japan kom på andra plats. Tyskland fick åter kritik för att man ligger över en hållbar nivå enligt EU. Kritiker menar att Europas största ekonomi måste göra mer för att få igång den inhemska konsumtionen.

  På statistikfronten visade siffror över EMU:s bruttonationalproduktion att den ökat med 1,0 procent i årstakt under fjärde kvartalet, att jämföra med analytikerkonsensus som väntade en ökning på 1,1 procent.


  Asien

  Under första månaden på året gick Shanghaibörsen ned cirka tio procent efter att Coronaviruset oroat investerarna. Det exporttunga Japan drogs med i oron, men landade på endast tre procent ner under januari.

  Fastlandskinas börser var under flera dagar stängda, trots detta kom Kinas inköpschefsindex för industrin, enligt Caixin, in i linje med förväntningarna. Indexet minskade till 51,1 i januari från 51,5 månaden innan, vilket signalerar fortsatt expansion. Detta trots virusoron.

  Japans definitiva siffror för inköpschefsindex för industrin blev lägre, 48,8, än preliminära 49,3.

  Kärn-KPI i Tokyo ökade mindre än väntat i årstakt under januari. Samtidigt som landets försäljning inom detaljhandeln sjönk mer än väntat under december. Dessutom sjönk påbörjade husbyggen mindre än väntat under december.

  Sydkoreas industriproduktion ökade mer än väntat under december.

   

  Artikeln producerad av nyhetsbyrån Finwire i samarbete med Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.  


   

   

 • Så agerade fondspararna under 2019  

  Så agerade fondspararna under 2019

  2019 blev ett gynnsamt år för utvecklingen på aktiemarknaden och även så för fonderna. I kombination med en stark dollar så hittar vi många fonder med en årlig avkastning som överstiger såväl 40 som 50 procent i svensk krona. Fondspararna har valt globalfonder, investmentbolag och mycket USA. Mestadels svenska fondbolag med fokus på hållbarhet.

  Statistik från Fondmarknaden.se visar att fonder med globalt och investmentbolags-fokus varit populära under året 2019. Bland de 20 mest handlade fonderna på Fondmarknaden.se var 9 fonder med globalt fokus, en ökning från fyra stycken jämfört med 2018.

  Även fonder med exponering mot USA har varit populära, en marknad som presterat bra under året. Extra roligt är att kunderna i stor utsträckning valt fonder med bra hållbarhetsvärden. Vi ser att kunderna använder verktygen för att jämföra fonder ur ett hållbart perspektiv som implementerades i början av året, som en parameter när de väljer fonder.

  Dessutom kan man se att fondsparare favoriserat de svenska fondbolagen, endast 2 amerikanska bolag återfinns på listan över de 20 mest handlade fonderna under 2019. När vi tittar på utvecklingen kan vi konstatera att det varit ett bra val och att fondspararna valt bra fonder till sina portföljer.

  Fondmarknaden.se

  Denna information ska inte betraktas som någon form av individuellt utformad rekommendation om investering. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. 

 • Fondsparande 2020 – hur ska du agera vid en eventuell ekonomisk vändning?  

  Fondsparande 2020 – hur ska du agera vid en eventuell ekonomisk vändning?

  2019 bjöd på starka börsuppgångar både i Sverige och på ett globalt plan. Flera aktörer hänför detta till att flera politiska orosmoln föll ut bättre än vad marknaden hade befarat. Här finns exempel som Brexit där Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vann valet med betryggande siffror samt att handelskriget mellan USA och Kina inte blossade upp, utan istället ser ut att komma fram till en lösning eller nedtrappning.

  Framöver under 2020 finns även här politiska händelser eller potentiella risker, kanske också risker man i dagsläget inte kan förutse. Dock finns ett antal politiska händelser som kommer att påverka hur 2020 artar sig. Brexit är inte genomfört, men planeras att genomföras vid utgången av januari. Efter det väntar handelsavtal och ytterligare förutsättningar för Storbritannien som fristående land från EU.

  Dessutom är inte handelskonflikten mellan USA och Kina något som kan anses om löst, även om det på sistone gått framåt i frågan och marknaderna lugnats av utvecklingen. Under 2020 sker även presidentval i USA, där flera bedömare tror att ett avgörande steg är vem som blir kandidat för demokraterna och därmed också Donald Trumps motståndare när han söker förnyat förtroende av väljarna i det amerikanska presidentvalet i november.

  Året har även inletts med en del geopolitiska orosmoln, framförallt mellan USA och Iran. I nuläget verkar en upptrappning inte aktuell då både USA och Iran hänvisat till att man inte vill ha en väpnad konflikt. USA har däremot utökat sina sanktioner mot Iran, och Trump har även bett NATO om att bli än mer involverat i mellanöstern.


  Det kan vara svårt att veta hur man ska bete sig och agera när det stormar på den politiska och ekonomiska fronten. Därför skulle det vara bra att veta hur man ska agera och hantera sin ekonomi om det kommer ett bakslag i marknaden. Primärt handlar det om att försöka förstå sin egen riskvilja och sina egna förutsättningar i det aktuella läget man befinner sig i.


  Hur kan jag då tänka kring min portfölj?
  Det kan vara klokt att se över sitt sparande. Börsen har gått bra under 2019 och risknivån i ditt sparande kan ha förändrats vid en värdeökning. Du kan behöva rebalansera ditt sparande för att behålla din tänka risknivå. Nedan följer lite tips på saker att tänka på:


  •    Gör en årlig översyn av ditt sparande.
  Varför inte ta som vana att göra det vid varje årsskifte? Det kan vara en idé att ta hem lite vinster om man tror på en sämre konjunktur under 2020. Glöm inte att se över alla delar så som pensionssparande och barnens sparande.

  •    Minimalt med pengar på sparkontot
  Att ha en mindre buffert på ett lättillgängligt sparkonto är viktigt men pengar på ett sparkonto utan ränta är en dålig investering i det långa loppet. Eftersom vi ändå har viss inflation så innebär det att pengar som placeras på sparkonto urholkas i värde. Pengar som skall sparas på längre sikt bör placeras så de ges möjlighet att växa.

  •    Se över din risk och fördelning
  Ditt sparmål kanske närmar sig och du kan behöva sänka risken i ditt sparande ju närmare du är att använda dina pengar. Värdeförändringen i din portfölj kan ha ändrat pga. börsuppgång och därmed kan risken i ditt sparande blivit för hög. Gör en översyn för att se att du ligger rätt i förhållande till din sparhorisont och risknivå.

  Mikael Tjäder,
  VD Fondmarknaden.se


Bli kund


Kom igång direkt med BankID! • steg 1

  1763 fonder

 • steg 2

  Allt ditt sparande på en sida

 • steg 3

  Färdiga fondpaket